Na het lezen van dit artikel weet je precies:

  • hoe een goede samenvatting eruit ziet;
  • welk type samenvatting werkt voor welk vak;
  • hoe je eenvoudig een goede samenvatting maakt.
  1. Lees meer over:
  2. Voorbereiding eindexamen

Samenvattingen zijn heel handig als je veel moet leren voor je eindexamen. In vijf eenvoudige stappen schrijf jij ze zelf! Inclusief bonustips!

 

Waarom samenvattingen maken?

 

Vaak moet je veel examenstof uit je hoofd leren voor je eindexamens en heb je geen tijd om al je boeken nog eens helemaal door te lezen. Een goede samenvatting biedt dan uitkomst!

 

Het maken van samenvattingen levert je veel voordelen op tijdens het leren. Naast dat een samenvatting je veel tijd bespaart tijdens het leren, is het maken van een samenvatting een hele handige manier om informatie te vereenvoudigen en de essentie van een onderwerp te begrijpen en in je eigen woorden op te schrijven. Daarbij helpt het maken van een samenvatting bij het filteren van de belangrijkste informatie uit een lange tekst. Ook krijg je door het maken van een samenvatting een duidelijk overzicht van de stof, zodat je deze gemakkelijk kunt  begrijpen en onthouden. Door actief bezig te zijn met de stof tijdens het samenvatten, versterk je je begrip van de stof en leer je complexe concepten beter begrijpen. Bovendien is het maken van samenvattingen een effectieve strategie om te studeren voor je examens. Je kunt zo snel belangrijke informatie inzien en je geheugen op frissen zonder dat je je boeken of aantekeningen hoeft te doorspitten.

 

Hoe ziet een goede samenvatting eruit?

 

Een goede samenvatting is beknopt, helder en gestructureerd en bevat de belangrijkste informatie uit een tekst zonder overbodige details. De kenmerken van een goede samenvatting zijn:

 

  1. Beknopt: zorg ervoor dat je samenvatting niet te lang is. Een goede samenvatting vat de informatie samen zonder alle details te herhalen.
  2. Helder: schrijf de samenvatting in je eigen woorden en zorg er zo voor dat de taal duidelijk en begrijpelijk is. Vermijd jargon of moeilijke zinsconstructies.
  3. Gestructureerd: een goede samenvatting heeft een duidelijke structuur, zoals een introductie, kernpunten en een conclusie. Het makkelijkst is om de structuur van het hoofdstuk dat je samenvat aan te houden en met kopjes en kleuren te werken. Zo kan je de samenvatting gemakkelijk scannen en de belangrijkste informatie snel vinden.
  4. Relevant: zet alleen relevante informatie in je samenvatting. Onderscheid hoofdzaken van bijzaken en noteer alleen de kernpunten uit de tekst die je samenvat.

 

 

 

 

 

 

Welk type samenvatting voor welk vak?

 

Het type samenvatting dat het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van het vak en het soort informatie dat je gaat samenvatten. Er zijn 3 verschillende typen samenvattingen:

 

  1. Informatieve samenvattingen: dit type samenvattingen is geschikt voor vakken waarin feitelijke informatie wordt gepresenteerd, zoals geschiedenis of biologie. In een informatieve samenvatting richt je je op het samenvatten van belangrijke gebeurtenissen, concepten of termen.
  2. Analytische samenvattingen: deze samenvattingen zijn nuttig voor vakken waarin complexe ideeën worden besproken, zoals filosofie, geschiedenis of literatuur. In een analytische samenvatting gaat het om het analyseren en interpreteren van de informatie, het identificeren van patronen of thema’s en het leggen van verbanden.
  3. Procedurele samenvattingen: dit type samenvattingen is handig voor vakken met praktische toepassingen, zoals wiskunde of techniek. Je richten je in een procedurele samenvatting op het samenvatten van de stappen of methoden die worden gebruikt om problemen op te lossen.

 

Een perfecte samenvatting in vijf eenvoudige stappen!

 

Met onder onderstaand stappenplan schrijf je eenvoudig zelf een perfecte samenvatting:

 

  1. Lees de tekst grondig door. Voordat je een samenvatting gaat maken, is het belangrijk dat je weet wat je gaat samenvatten en dat je de tekst goed begrijpt.
  2. Markeer kernpunten uit de tekst. Identificeer in iedere alinea de belangrijkste informatie die moet worden opgenomen in de samenvatting en markeer deze met een marker.
  3. Structureer de kernpunten op een logische manier. Het handigst is om hierbij de structuur van de tekst aan te houden, die is vaak met een reden zo gekozen.
  4. Schrijf de kernpunten in je eigen woorden onder elkaar. Let erop dat je alleen de essentiële informatie opneemt en dat het een logisch en duidelijk verhaal wordt.
  5. Controleer en verbeter je tekst indien nodig. Lees de tekst nog eens kritisch door en controleer of je niets bent vergeten, of je begrijpt wat er staat en of het een logische tekst is. Pas de tekst indien nodig aan.

 

Met deze eenvoudige stappen kun je effectieve samenvattingen maken die je studieproces makkelijker maken en die je helpen bij het behalen van betere resultaten. Kortom, het maken van goede samenvattingen is eenvoudig en handig en helpt je niet alleen bij het leren, maar ook bij het begrijpen en onthouden van veel en/ of moeilijke informatie. Succes!

 

Vijf bonustips

 

Onderkant formulier

Om je samenvatting helemaal compleet te maken, kun je de onderstaande bonustips gebruiken:

 

  1. Neem de leerdoelen uit je boek en de moeilijkste vragen uit je werkboek of eerdere toetsten over in je samenvatting. Zo heb je een oefentoets en kan je makkelijk tussendoor je kennis toetsen. 
  2. Noteer alle belangrijke begrippen en hun betekenissen duidelijk en overzichtelijk in je samenvatting. Door deze regelmatig te herhalen, weet je zeker dat je ze op het examen allemaal paraat hebt.
  3. Neem de belangrijkste aantekeningen uit de les over in je samenvatting, zodat deze helemaal compleet is en je alles wat je moet leren in één overzicht hebt staan.
  4. Hou je samenvatting overzichtelijk door veel alinea's en witregels te gebruiken. Dit leest prettiger en zo kun je bepaalde informatie sneller vinden.
  5. Gebruik verschillende kleuren markers voor verschillende onderdelen in je samenvatting. Op deze manier kan je bepaalde informatie makkelijk vinden en onthouden! Veel mensen zijn visueel ingesteld en onthouden informatie beter als deze met kleur of in een apart kader is weergegeven. Maak het mooi: dat maakt het schrijven van een samenvatting gelijk een stuk leuker!

Is samenvattingen maken niet de beste leermethode voor jou? Probeer dan eens of een mindmap beter bij je past of ontdek andere studiemethoden die beter bij jou leerstijl aansluiten.

Datum 5 maart 2024

Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Een moment geduld aub..
Jouw Winkelwagen De examentraining is toegevoegd.
Inschrijven Wachtlijst Schrijf je in voor de wachtlijst voor het volgende examen: