In de examentraining natuurkunde herhaalt de docenten op een overzichtelijke manier de examenstof om vervolgens veel opgaven met je oefenen. Je leert welke informatie belangrijk is en stappenplannen voor het maken van opgaven. Wil jij met een gerust gevoel je examen in? Boek gauw een examentraining natuurkunde bij jou in de buurt!
Een belangrijk onderdeel van onze examentrainingen is het grondig herhalen van de examenstof. Leerlingen moeten vertrouwd raken met de belangrijkste domeinen, concepten en onderwerpen die tijdens het examen kunnen worden getoetst. Herhaling vergroot niet alleen het begrip van de leerstof, maar helpt ook om deze beter te onthouden. Onze docenten behandelen tijdens een training daarom allereerst op een overzichtelijke manier alle examendomeinen en leerdoelen die leerlingen op het examen moeten kennen. Door dit regelmatig te herhalen, kunnen leerlingen hun kennis verstevigen, waardoor ze zich zelfverzekerder voelen tijdens het examen.
Een gestructureerd stappenplan is van belang bij de voorbereiding op het examen. De docent van Vocus leert leerlingen hoe ze de examenvragen moeten benaderen, welke stappen ze moeten volgen en hoe ze hun tijd effectief kunnen beheren. Een goed stappenplan biedt houvast en voorkomt dat leerlingen zich laten overweldigen door de complexiteit van de vragen. Het helpt hen om systematisch door de examenopgaven te gaan en op een gestructureerde manier tot de juiste antwoorden te komen.
Oefenen is de sleutel tot succes bij een examentraining. Tijdens de examentraining zal er dan ook veel aandacht zijn voor het oefenen met oude examenopgaven. Dit geeft leerlingen de kans om de opgedane kennis toe te passen en hun vaardigheden te verbeteren. Oefenexamens maken onder tijdsdruk simuleert de werkelijke examensituatie, waardoor leerlingen beter voorbereid zijn op de stress en de tijdsbeperkingen die bij het echte examen horen.
Na het maken van oefenexamens worden de resultaten uitgebreid geanalyseerd. Samen met de docent kijken leerlingen naar de behaalde scores en naar de soorten fouten die ze hebben gemaakt. Met de analyse van hun prestaties krijgen leerlingen inzicht in hun sterke punten en in de punten waaraan ze nog kunnen werken. Deze zelfreflectie stelt leerlingen in staat om hun studiemethode aan te passen en gericht te werken aan het versterken van hun kennis op specifieke gebieden, zodat het examenresultaat omhoog gaat.
Een examentraining natuurkunde bereidt je optimaal voor op je examen, zodat jij met een gerust gevoel je examen in kunt. Onze docenten weten precies welke onderwerpen belangrijk zijn op het natuurkunde-examen en hoe je verschillende opgaven moet aanpakken. Je leert informatie filteren en praktische stappenplannen en strategieën voor het beantwoorden van vragen. Wil jij ook vol vertrouwen en zonder stress je examen in? Boek dan gauw een examentraining natuurkunde en profiteer van de voordelen die onze trainingen bieden!
Dit domein gaat over informatieoverdracht en medische beeldvorming. Informatieoverdracht vindt plaats via trillingen, die leiden tot golven. In de training leggen we je duidelijk uit wat de eigenschappen van golf- en trillingsverschijnselen zijn en oefen je samen met de trainer van VOCUS berekeningen met trillingen. Belangrijke begrippen die in de training aan bod komen zijn onder andere transversale golven, longitudinale golven, grondtoon en boventoon. Daarnaast leren we je deze informatie te plaatsen in de context van radio en televisie. Medische beeldvorming richt zich op het in kaart brengen en interpreteren van afwijkingen in het lichaam met elektromagnetische straling. Voor het examen moet je daarom weten wat atomen, protonen, neutronen en elektronen zijn. In de examentraining gaan we tevens in op de eigenschappen en risico’s van de verschillende soorten ioniserende stralingen en op het begrip radioactiviteit. Ook leer je wat de halveringsdikte is en hoe je deze kunt berekenen. Tot slot behandelen we de verschillende medische beeldvormingstechnieken, zoals de MRI-scan en röntgenfoto’s.
Dit onderdeel van het examen natuurkunde bestaat uit de onderwerpen kracht, beweging en energieomzettingen. In de examentraining gaan we in op de relatie tussen kracht en bewegingsveranderingen en leer je hoe je die kwalitatief en kwantitatief kunt analyseren en verklaren met de wetten van Newton. De trainer van VOCUS helpt je bijvoorbeeld met berekeningen met snelheid en versnelling. Ook gaan we in de training in op hoe krachten de snelheid beïnvloeden. Voorbeelden van krachten die je op het eindexamen tegen kunt komen zijn veerkracht en luchtweerstand. Daarnaast moet je kunnen rekenen met de zwaartekracht en hefbomen. Tot slot gaan we in op energieomzettingen en behandelen we de wet van behoud van energie, rendement, arbeid en warmte en leer je hoe je deze kunt gebruiken om energieomzettingen te beschrijven en te analyseren.
Dit onderdeel gaat over de eigenschappen van materialen. Elk materiaal bestaat uit andere bouwstenen, waardoor verschillende materialen andere eigenschappen hebben en dus ook anders reageren in bepaalde situaties. In de examentraining gaan we dieper in op de eigenschappen van deze verschillende materialen. De trainer van VOCUS geeft je uitleg over de drie fasen waarin een stof zich kan bevinden, gasvormig, vloeibaar en vast, en hoe je faseovergangen kunt beschrijven en verklaren. Ook de onderwerpen warmtetransport en dichtheid van materialen komen aan bod. Uiteraard oefenen we met het berekenen van de dichtheid en met het omzetten van Celsius naar Kelvin en andersom.
Op het examen moet je kunnen beschrijven hoe het heelal eruitziet. In de training leer je wat planeten, sterren en manen zijn en wat de namen van de belangrijkste planeten zijn. Ook leer je ons sterrenstelsel te beschrijven en leggen we uit hoe de maanfasen worden bepaald. In het heelal wordt afstand aangegeven in lichtjaren. Objecten in het heelal draaien in een cirkelbeweging rond een ster of planeet. Samen met de trainer van VOCUS oefen je met het berekenen van de baansnelheid en de gravitatie. Tevens gaan we in op de instrumenten waarmee onderzoek wordt gedaan naar objecten in het heelal. Denk bijvoorbeeld aan de optische telescoop of ruimtetelescoop. Er wordt hierbij gebruikgemaakt van straling. Je leert wat de verschillende soorten straling zijn en hoe die gebruikt kunnen worden om hemellichamen te vinden.
Het laatste onderdeel van het examen natuurkunde gaat over elektriciteit. In de training leer je over het gebruik van elektriciteit en hoe het wordt opgewekt en getransporteerd. Allereerst herhalen we basisbegrippen als spanning, stroom(sterkte) en lading. Daarna oefenen we berekeningen met stroomsterkte en leer je hoe je een stroomkring kunt aflezen. Ook weerstand en berekeningen hiermee komen aan bod. Vervolgens gaat de trainer van Vocus met je in op het verschil tussen serieschakelingen en parallelschakeling en oefenen jullie hier berekeningen mee. Veel leerlingen vinden dit lastig, daarom zal de trainer hier uitgebreid bij stilstaan. Tenslotte leer je hoe je vermogen kunt berekenen en hoe energie werkt rondom het huis.
Het domein golven gaat over informatieoverdracht en medische beeldvorming. Informatieoverdracht vindt plaats via trillingen, die leiden tot golven. In de training leggen we je duidelijk uit wat de eigenschappen van golf- en trillingsverschijnselen zijn, zodat je informatieoverdracht kunt analyseren en verklaren, bijvoorbeeld in de context van snaar- en blaasinstrumenten. Samen met de trainer van VOCUS oefen je berekeningen met trillingen. Belangrijke begrippen die in de training aan bod komen zijn onder andere transversale golven, longitudinale golven, faseverschil, grondtoon en boventoon. Daarnaast leren we je hoe radiogolven werken en wat bandbreedte is. Medische beeldvorming richt zich op het in kaart brengen en interpreteren van afwijkingen in het lichaam. Om deze afwijkingen op te sporen wordt gebruik gemaakt van beeldvormingstechnieken zoals de MRI-scan en röntgenfotografie. In de examentraining gaan we in op de eigenschappen en risico’s van de verschillende soorten ioniserende stralingen en oefenen we hoe je de activiteit van stoffen kunt meten. Ook gaan we in op wat de halveringsdikte is en hoe je deze kunt berekenen en in een grafiek kunt zetten. Tot slot bespreken we hoe kernenergie werkt en wordt opgewekt.
Dit onderdeel van het examen natuurkunde bestaat uit de onderwerpen kracht en beweging, energieomzettingen en wisselwerking en gravitatie. In de examentraining gaan we in op de relatie tussen kracht en bewegingsveranderingen en leer je hoe je die kwalitatief en kwantitatief kunt analyseren en verklaren met de wetten van Newton. De trainer van VOCUS helpt je bijvoorbeeld met berekeningen met snelheid en versnelling en met rekenen met zwaartekrachten en hefbomen. Ook gaan we in de training in op hoe krachten de snelheid beïnvloeden. In het tweede onderdeel van de training behandelen we de wet van behoud van energie, rendement, arbeid en warmte en leer je hoe je deze kunt gebruiken om energieomzettingen te beschrijven en te analyseren. Tot slot komt gravitatie aan bod en ga je samen met de trainer aan de slag om de baansnelheid en de middelpuntzoekende kracht te berekenen en bewegingen te analyseren en verklaren aan de hand van de gravitatiewisselwerking.
Het domein lading en veld gaat over elektrische systemen en elektrische en magnetische velden. In de training komen begrippen zoals stroom, lading, spanning, weerstand en geleiding aan bod. De trainer van VOCUS leert je hoe je stroomsterkte, spanning en weerstand kunt uitrekenen, hoe je een stroomkring kunt aflezen en welke soorten weerstanden er zijn. In de training wordt ook aandacht besteed aan de stroomwet en de spanningswet van Kirchoff en hoe je hiermee kunt rekenen. Daarnaast oefenen we uitgebreid met serie- en parallelschakelingen en met vermogen. Een ander onderdeel van dit domein is magnetisme. Voor je examen moet je weten hoe magnetische velden werken en wat veldlijnen zijn. In de training leren we je onder andere de magnetische flux te berekenen en de inductiespanning.
In dit domein staat elektromagnetische straling centraal. Elektromagnetische straling is een verzamelnaam voor alle soorten straling die uit elektromagnetische golven bestaan, waaronder licht. In de training komen de verschillende elektromagnetische golven aan bod en leren we je wat het elektromagnetisch spectrum is en welke instrumenten je kunt gebruiken om dit spectrum te kunnen onderzoeken. De trainer van VOCUS legt je ook uit hoe het atoommodel van Bohr werkt. Daarnaast ga je in de training aan de slag met het classificeren van sterren met het hertzsprung-russelldiagram en leer je met de plack-kromme en de wet van Wien te bepalen met wat voor ster je te maken hebt. Tot slot leer je met de wet van Stefan-Boltzmann het totale uitgestraalde vermogen uit te rekenen.
Het domein quantumwereld en relativiteit gaat over hoe licht beweegt. Licht bestaat uit fotonen en heeft eigenschappen van zowel golven als deeltjes. Dit heet de golf-deeltjesdualiteit. In de training leren we je dat je dit kunt aantonen met het dubbelspleetexperiment, waarbij licht wordt afgebogen. Daarnaast oefen je samen met de trainer van VOCUS berekeningen met de debroglie-golflengte en ga je aan de slag met de onbepaaldheidsrelatie van Heisenberg. Beide komen terug op het examen. Tot slot leer je wat het tunneleffect is en hoe je dit kunt beschrijven aan de hand van een model.
Op het examen moet je enkele algemeenheden kennen, zoals natuurwetten en modellen. Natuurwetten zijn wetmatigheden die altijd gelden en nooit veranderen. Je moet op het examen weten wat een natuurwet is en wat verbanden zijn. Ook moet je het concept universaliteit kunnen toepassen. Naast wetten zijn er ook natuurconstanten. Dit zijn fysische grootheden waarvan de waarden niet veranderen. Al deze waarden kun je terugvinden in je Binas. In de training gaan we hier uitgebreid mee oefenen. Tot slot moet je verschillende soorten modellen kennen die je kunt gebruiken om lastige fenomenen te begrijpen of om ermee te kunnen rekenen. De vier modellen die je moet kennen en waar je met de trainer van VOCUS mee aan de slag gaat, zijn: denkmodellen, schaalmodellen, numerieke modellen en computermodellen. Tot slot leert de trainer van VOCUS je een handig stappenplan, zodat je weet hoe je natuurkundevragen het beste kunt aanpakken en hoe je je antwoorden kunt controleren.
Tijdens de examentraining natuurkunde behandelt onze docent uitgebreid de examendomeinen en leerdoelen, zodat je een goede basis hebt om het examen met vertrouwen tegemoet te gaan. Naast theoretische kennis komen er verschillende praktijkvoorbeelden aan bod om te laten zien hoe natuurkundige principes worden toegepast in het dagelijks leven.
Voor het examen natuurkunde moet je veel formules kennen en berekeningen kunnen maken. Tijdens de examentraining komen deze formules aan bod en leer je hoe je ze kunt toepassen in verschillende contexten. Door veel te oefenen met opgaven en vraagstukken leer je handige strategieën om tot de juiste berekeningen te komen.
Het examen natuurkunde bestaat vaak uit complexe vraagstukken waarbij verschillende onderwerpen gecombineerd worden. Tijdens de examentraining leren we je strategieën om deze vraagstukken stap voor stap op te lossen. We leren je bijvoorbeeld hoe je een probleem kunt analyseren, hoe je relevante formules kunt vinden en hoe je de juiste berekeningen moet maken. Met deze vaardigheden ben je goed voorbereid om ook de lastigste vraagstukken van het examen aan te pakken.
Kortom, in een examentraining natuurkunde van Vocus komen alle belangrijke onderdelen van het examen aan bod, zodat jij optimaal voorbereid bent op je eindexamen en met een gerust gevoel je examen in kunt!
Over onze examentrainingen
De examentrainingen van Vocus bereiden leerlingen optimaal voor op het eindexamen. Wij verzorgen, anders dan andere aanbieders, examentrainingen voor leerlingen van alle niveaus. Dus naast vwo, havo, vmbo-gl en vmbo-tl (mavo), bieden wij ook examentrainingen aan voor leerlingen die vmbo-basis en -kader onderwijs volgen. Wij werken uitsluitend met ervaren en bevoegde vakdocenten, die doordeweeks op hun eigen school voor de klas staan. Naast vakinhoudelijke kennis, leer je in onze trainingen ook strategieën en stappenplannen voor het beantwoorden van examenvragen, zodat je weet hoe je verschillende typen examenvragen moet aanpakken. Onze docenten weten precies hoe en waarmee ze jou het beste kunnen helpen, zodat jij met een gerust gevoel je examens in kan.
We werken met kleine klassen van maximaal 10 tot 11 leerlingen per examentraining.
Voor de doorgang van een examentraining hanteert Vocus een minimum aantal inschrijvingen. Bij onvoldoende animo (minder dan 6 leerlingen) kan het zijn dat je training wordt geannuleerd. De betaling wordt in dat geval teruggestort. Bij annulering door te weinig inschrijvingen ontvang je uiterlijk 2 weken voor aanvang van de examentraining hierover bericht.
Als je vraag er niet bij staat, neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons bellen op 076-2045345 of je kunt je vraag mailen naar contact@vocusonderwijs.nl.
“Ik had mijn biologie docent beloofd om hem achteraf mijn cijfer voor biologie te vertellen. Zou u aan hem kunnen doorgeven dat ik een 8,8 heb gehaald? En hem kunnen zeggen dat ik hem erg bedank voor zijn hulp en goede uitleg?”
"Ik ben erg blij met de training. De uitleg was supergoed te volgen en we hebben veel nuttige stof doorgelopen. Mijn vragen zijn allemaal beantwoord. Ik vond het een goede examentraining."
"Mijn Vocus-docent heeft alles vanaf het begin uitgelegd, zodat we het beter begrepen. De uitleg was duidelijk en na de lessen heb ik veel geleerd en ook opdrachten kunnen maken."
Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring