Na het lezen van dit artikel weet je precies:

  • wat een mindmap is;
  • waarom een mindmap handig is bij het leren voor je examens;
  • hoe je een goede mindmap maakt;
  • hoe een goede mindmap eruit ziet.
  1. Lees meer over:
  2. Voorbereiding eindexamen

Een mindmap is een efficiente manier om een samenvatting te maken en examenstof beter te begrijpen en sneller te onthouden.

 

Wat is een mindmap?

 

Een mindmap is een visuele weergave van informatie in de vorm van een diagram. Bij het maken van een mindmap maak je gebruik van verschillende kleuren, vormen en lijnen om verbanden tussen onderwerpen aan te geven. Je begint een mindmap met een centraal onderwerp dat je in het midden van een pagina plaatst. Vervolgens breid je het hoofdonderwerp uit met subonderwerpen en details die daarvan aftakken. Op deze manier ontstaat een overzichtelijke structuur van de examenstof die je helpt om verbanden te leggen en de complexe informatie die je moet leren voor je examens te ordenen. Een mindmap is dan ook een handige tool om te gebruiken bij het leren voor je eindexamen, zeker wanneer je visueel bent ingesteld. 

 

Waarom een mindmap maken?

 

Het maken van een mindmap heeft een aantal belangrijke voordelen die jou goed kunnen helpen bij de voorbereiding op je eindexamen.

 

  1. Helpt examenstof structureren: een van de grootste voordelen van mindmaps is dat je informatie in een heldere structuur kunt organiseren. In plaats van dat je pagina's vol aantekeningen, feiten, definities en notities hebt, kun je met een mindmap alle examenstof visueel ordenen en makkelijk verbanden leggen tussen verschillende onderwerpen en concepten. Dit maakt het veel eenvoudiger voor je om de grote lijnen te zien en belangrijke informatie te identificeren en onderscheiden.

  2. Stimuleert actief leren: een mindmap maken is een actief leerproces dat je dwingt om na te denken over de informatie die je probeert te begrijpen. In plaats van dat je passief informatie opneemt, ben je actief bezig met het verwerken en organiseren van de examenstof. Je leest de stof, filtert de belangrijkste onderwerpen en subonderwerpen en schrijft deze en de onderlinge verbanden op. Op deze manier begrijp en onthoudt je de examenstof beter en sneller. 

  3. Helpt beter en sneller te leren: doordat je in mindmaps naast tekst ook visuele elementen zoals vormen, afbeeldingen en kleuren in je mindmaps gebruikt, wordt zowel je linker als je rechter hersenhelft geactiveerd. Je linker hersenhelft richt zich meer op taal, tekst en details terwijl je rechter hersenhelft vooral een rol speelt bij emotie, verbeelding en kleur. Doordat beide hersenhelften worden geactiveerd, kun je de examenstof in een mindmap beter en sneller onthouden. Het maken van mindmaps is daardoor een effectieve leermethode om te gebruiken bij het leren voor je eindexamens.

  4. Stimuleert creatief denken: mindmaps moedigen je daarnaast aan om creatief te denken. Als je een mindmap maakt, word je gestimuleerd om 'out of the box' te denken en verbanden te leggen tussen verschillende ideeën. Hierdoor krijg je nieuwe inzichten en begrijp je de examenstof beter.

  5. Bespaart tijd bij het leren: tot slot helpen mindmaps je om efficiënter te leren. Omdat je de informatie al hebt georganiseerd en gestructureerd in je mindmap, hoef je niet steeds door lange stukken tekst te gaan om de belangrijkste punten te vinden. Dit bespaart je veel kostbare tijd tijdens het leren voor je eindexamens.

 

 

 

Hoe maak je een goede mindmap?

 

Nu je weet wat de voordelen van mindmaps zijn, wil je vast graag snel aan de slag. Maar hoe maak je nu een effectieve mindmap? De vijf stappen hieronder laten je dat zien.

 

  1. Begin met een centraal onderwerp: Plaats het centrale onderwerp van je mindmap in het midden van de pagina. Dit kan bijvoorbeeld het onderwerp zijn wat je moet leren, de titel of van een hoofdstuk of paragraaf, een tijdvak of een concept.

  2. Tak af naar subonderwerpen: Breid je mindmap uit door subonderwerpen toe te voegen die gerelateerd zijn aan het centrale onderwerp. Tak deze subonderwerpen verder af met meer gedetailleerde informatie.

  3. Gebruik kleur en afbeeldingen: Maak je mindmap visueel aantrekkelijk door kleur en afbeeldingen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je de examenstof beter kunt onthouden en het maakt je mindmap ook leuker om naar te kijken.

  4. Houd het overzichtelijk: Probeer je mindmap beknopt en overzichtelijk te houden. Gebruik trefwoorden en korte zinnen in plaats van lange paragrafen.

  5. Oefen regelmatig: Maak regelmatig mindmaps als onderdeel van je studieroutine. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in het maken van effectieve mindmaps.

 

Je kunt een mindmap maken op papier, maar er zijn tegenwoordig ook veel goede apps en softwareprogramma's waarmee je eenvoudig een mindmap kunt maken. Als je 'mindmaps maken online' invult bij Google, krijg je een lange lijst met zoekresultaten. Daarnaast kan je natuurlijk ook Powerpoint of Word gebruiken voor het maken van je mindmap. 

 

Voorbeeld van een goede mindmap

 

Hoe een goede mindmap eruit ziet, zie je in het voorbeeld (voor het vak Engels) hieronder. Het hoofdonderwerp staat in het midden. Met kleuren en lijnen zijn de subonderwerpen en verdere details aangegeven. 

 

 

Kortom, het maken van mindmaps is een effectieve leermethode die je kan helpen bij de voorbereiding op je eindexamens. Een mindmap helpt je complexe informatie te structureren, actief te leren, examenstof beter en sneller te onthouden, creatief te denken en tijd te besparen bij het leren en is daarom een waardevol studie-instrument om te gebruiken tijdens het leren voor je eindexamen. Dus waar wacht je nog op? Pak die kleurpotloden of open die app en begin met het creëren van jouw eigen visuele kaart naar succes! Met mindmaps, ben je klaar om je eindexamens met vertrouwen tegemoet te treden.

 

Datum 19 maart 2024

Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Een moment geduld aub..
Jouw Winkelwagen De examentraining is toegevoegd.
Inschrijven Wachtlijst Schrijf je in voor de wachtlijst voor het volgende examen: