Na het lezen van dit artikel weet je precies:

  • waarom het belangrijk is om een planning te maken;
  • hoe een goede planning eruit ziet;
  • hoe je een realistische planning maakt.
  1. Lees meer over:
  2. Voorbereiding eindexamen

Een goede planning is cruciaal bij de voorbereiding op je eindexamen. In vijf simpele stappen heb je 'm zo gemaakt!

 

Een goede planning maken voor je eindexamen

 

Je eindexamen is een belangrijke periode in je leven waar je jaren naartoe hebt gewerkt. Om je goed voor te bereiden op al je examens is een effectieve planning van cruciaal belang. In dit artikel leren we je een stapsgewijze aanpak om een realistische studieplanning te maken, zodat je je optimaal kunt voorbereiden op je eindexamens.

 

Waarom een planning?

 

Voordat we dieper ingaan op het stappenplan, is het belangrijk om te begrijpen waarom een planning cruciaal is bij de voorbereiding op je eindexamen. Een goed doordachte planning biedt structuur, helpt je bij het prioriteren van taken, minimaliseert uitstelgedrag en vermindert stress. Het stelt je ook in staat om realistische doelen te stellen en een gevoel van controle over je studieproces te behouden. Tot slot geeft het een positief gevoel als je onderdelen van je planning kunt afvinken. Niet onbelangrijk in een drukke en stressvolle periode als het eindexamen!

 

Hoe maak je een goede planning?

 

Een goede planning maken is helemaal niet zo moeilijk, maar kost wel even wat tijd. Wij raden je aan die tijd te nemen, want je verdient hem tijdens het leren dubbel en dwars terug! Een goede planning is een realistische planning. Veel leerlingen vragen zich af hoe je een realistische planning maakt. Terechte vraag! Dit is misschien wel de grootste uitdaging bij het maken van een goede planning. Je moet namelijk een inschatting maken van hoeveel tijd je zult besteden aan de taken op je planning. De beste manier om dit te doen is bij een aantal taken te timen hoeveel tijd je ermee kwijt bent en dit als uitgangspunt te nemen in je planning. Nu je weet hoe je dit moet aanpakken is het tijd voor het maken van je planning.

 

 

 

In 5 eenvoudige stappen naar een realistische planning!

 

Stap 1: Maak per vak een overzicht van alles wat je moet leren

De eerste stap in het maken van een goede planning is het opstellen van een overzicht wat je per vak moet leren voor het examen. Hierbij is het goed om alle alle onderwerpen en hoofdconcepten die worden getest op een rijtje te zetten. Niet ieder onderdeel krijgt evenveel nadruk in het examen, dus zorg er ook voor dat je weet welke onderwerpen belangrijk zijn, zodat je hier meer tijd voor kan inplannen.

 

Stap 2: Maak een overzicht van al je sociale verplichtingen en afspraken

Om een goede planning te kunnen maken, is het belangrijk dat je inzicht hebt in al je verplichtingen en afspraken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan voetbal- of hockeytraining, je bijbaantje, wedstrijden en verjaardagen. Zet al deze afspraken onder elkaar, zodat je ook hier in je studieplanning rekening mee kunt houden.

 

Stap 3: Maak een realistische inschatting van de tijd die je nodig hebt om te leren

Nu je weet wat je precies moet leren en welke sociale verplichtingen je hebt, is het tijd om realistische doelen te stellen, zodat je een haalbare planning kunt maken. Misschien kan je al goed inschatten hoeveel tijd je nodig hebt voor bijvoorbeeld het leren van een hoofdstuk wiskunde en het maken van de opgaven. In dat geval kan je door naar stap 3 het maken van de planning. Vind je het nog lastig om in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt om te leren, dan kun je het beste bij een aantal taken timen hoe lang je ermee bezig bent en dit aanhouden als uitgangspunt voor je planning.

 

Stap 4: Maak je planning

Nu is het tijd om een tijdlijn op te stellen voor de komende weken tot aan het examen. Je kunt dit digitaal doen in de kalender op je mobiel of laptop of op papier. Kies je voor papier dan kan je bijvoorbeeld een agenda gebruiken of een kalender uitprinten. Het voordeel van een digitale planning is dat je reminders kan instellen. Een papieren planning heeft als voordeel dat je taken die je hebt afgerond kunt afvinken, zodat je een goed overzicht hebt van wat je al hebt gedaan. Daarbij geeft het afvinken van taken vaak een positief gevoel.

 

Welke vorm je ook kiest, begin bij het maken van je planning met het markeren van belangrijke data, zoals de data van je examen en eventuele deadlines voor school. Zet daarna al je sociale verplichtingen in je planning. Vervolgens plan je al je leertaken in. Belangrijk hierbij is dat je de tijdsblokken waarin je leert niet te lang maakt, zodat je scherp blijft tijdens het leren. Twee uur achter elkaar een samenvatting maken is voor veel leerlingen veel te lang. Er zijn verschillende leermethodes, zoals de Pomodoro techniek die je hierbij kunnen helpen. Zorg er dus voor dat je voldoende pauzes inplant. Vergeet ook niet om tijd in te plannen om je leerwerk te herhalen. Zorg er tot slot voor dat je vlak voor je examens nog wat tijd over hebt om extra te oefenen of de stof nog een keer te herhalen. Tijdig beginnen met leren geeft je deze ruimte!

 

Hieronder zie je hoe een planning eruit kan zien:

 

  Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

9.00-13.00

School

School

School

School

School

Wedstrijd

Uitslapen

13.00-15.00

School School School School School Nederlands lezen Beco H6 oefenen

15.00-16.00

Pauze Pauze Pauze Pauze Pauze Pauze Pauze

16.00-16.45

Wis H1 leren Eco H4 leren Eco H4 oefenen Wis H2 leren Ges tijdvak 1-6 herhalen Beco H6 leren Ges tijdvak 7-10 leren

16.45-17.00

Pauze Pauze Pauze Pauze Pauze Pauze Pauze

17.00-18.00

Wis H1 leren Eco H4 leren Ges tijdvak 1-3 leren Wis H2 leren Wis H2 oefenen Beco H 6 leren Ges tijdvak 7-10 leren

18.00-19.00

Pauze/ eten Pauze/ eten Pauze/ eten Pauze/ eten Pauze/ eten Pauze/ eten Pauze/ eten

19.00-20.00

Training Wis H1 oefenen Training Eco H5 leren Eco H5 oefenen Werken Nederlands lezen

20.00-20.30

Training Pauze Training Pauze Verjaardag Werken Pauze

20.30-21.30

Engels lezen Wis H1 oefenen Ges tijdvak 4-6 leren Eco H5 leren Verjaardag Werken Nederlands lezen

 

Stap 5: Wees flexibel, reflecteer en pas aan

Hoewel het belangrijk is om een planning te hebben, is het ook essentieel om flexibel te zijn. Het leven is soms onvoorspelbaar en dingen kunnen anders lopen dan je had gepland. Sta open voor het aanpassen van de planning als dit nodig is, maar zorg er wel voor dat je doelen nog steeds haalbaar blijven. Daarbij is het cruciaal om regelmatig je voortgang te evalueren en je planning indien nodig aan te passen. Bekijk voor jezelf wat goed werkt en wat niet en pas je planning hierop aan. Sommige leerlingen leren bijvoorbeeld beter ’s ochtends dan ’s avonds. Zij kunnen hier rekening mee houden door leerwerk in de ochtend te plannen en het oefenen van opgaven juist later op dag. Inzicht in welk leertype je bent, helpt je bij het maken van een planning die bij jou past.

 

Kortom, een realistische studieplanning is een handig en belangrijk hulpmiddel bij de voorbereiding op je examens. Als je dit stappenplan volgt, kun je een evenwicht vinden tussen studie en andere verplichtingen en je kans om te slagen vergroten! Heel veel succes!

 

 

 

 

Datum 12 maart 2024

Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Een moment geduld aub..
Jouw Winkelwagen De examentraining is toegevoegd.
Inschrijven Wachtlijst Schrijf je in voor de wachtlijst voor het volgende examen: