Na het lezen van dit artikel weet je precies:

  • hoe je je het beste kunt voorbereiden op je eindexamen;
  • hoe je tijd kunt besparen tijdens het leren;
  • waar je op moet focussen tijdens het leren.
  1. Lees meer over:
  2. Voorbereiding eindexamen

De examenperiode kan behoorlijk stressvol zijn, maar met de juiste voorbereiding kun je vol vertrouwen je examens in en optimaal presteren. 

 

15 tips voor de beste voorbereiding op je eindexamen

 

Een grondige voorbereiding op je eindexamen is niet alleen essentieel voor het behalen van je diploma, maar ook om meer kans te maken om toegelaten te worden bij een vervolgopleiding en voor toekomstige professionele kansen. Om goed te kunnen scoren op je examens moet je naast goed voorbereid zijn, ook het vertrouwen en de rust hebben om je examens te maken. Maar hoe bereid je je het beste voor op je eindexamen? Lees onze 15 tips die jou gegarandeerd helpen om te slagen!

 

Tip 1: Begin op tijd

Veel leerlingen beginnen te laat met de voorbereiding op het eindexamen, waardoor ze in tijdnood raken, stress ervaren en tegenvallende resultaten behalen. Aan het begin van het schooljaar lijkt mei nog ver weg, maar vergis je niet; voor je het weet is het zover. Het is voor jezelf veel fijner om op tijd te beginnen, zodat je stress kunt voorkomen en optimaal kunt presteren tijdens je examens. Begin dus ruim op tijd met je voorbereiding, het liefst al aan het begin van het schooljaar. Dit geeft je voldoende tijd om alle lesstof te bestuderen, examen opgave te oefenen en eventuele hiaten in je kennis aan te pakken.

 

Tip 2: Zorg dat je bij bent met de examenstof

Het is van cruciaal belang om gedurende het hele schooljaar goed bij te blijven met de lesstof. Als je consequent je huiswerk maakt, regelmatig de leerstof herhaalt en zorgt dat je alles begrijpt, hoef je voor je examens alles alleen nog maar een keer te herhalen. Je kunt dit in alle rust en zonder stress doen. Leerlingen die achterlopen moeten last minute nog nieuwe stof tot zich nemen en ervaren veel meer spanning tijdens de voorbereiding op hun examens. Dus maak je huiswerk, aantekeningen, samenvattingen en mindmaps en stel vragen aan je docenten als je iets nog niet helemaal begrijpt. Op deze manier kan je met een gerust gevoel en zonder stress je examens in!

 

Tip 3: Knip de examenstof op

Een prettige manier om grote hoeveelheden examenstof te leren, is door de stof op te knippen in thema’s en elk thema apart te leren. Op deze manier sla je de stof gemakkelijker op en hou je het overzicht over de stof. Door je steeds op één onderdeel te richten, weet je ook precies welke onderdelen je nog niet zo goed kent en kun je daar je aandacht op richten, in plaats van de hele stof te moeten herhalen. Dat scheelt weer tijd! 

 

Tip 4: Maak een realistische planning

Een effectieve planning is absoluut de sleutel tot een succesvolle voorbereiding op je eindexamens. Dus neem even de tijd om een gedetailleerde planning op te stellen. Neem hierin alle examens op en de stof die je moet leren en stel realistische doelen. De tijd die je steekt in het maken van een planning verdien je dubbel en dwars terug tijdens het leren voor je examens. Plan je studietijd realistisch in. Verwacht bijvoorbeeld niet van jezelf dat je je examen wiskunde in 3 dagen kunt leren, maar smeer de stof uit over een langere periode. Vergeet bij het maken van je planning ook je sociale verplichtingen niet en plan ook pauzes om te ontspannen. Een goede balans tussen studie en ontspanning is essentieel om optimaal te kunnen presteren.

 

Tip 5: Leer niet te lang achter elkaar

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat je brein beter werkt als je niet te lang achter elkaar leert en regelmatig pauzes houdt tijdens het leren. De ene leerling kan wat langer geconcentreerd werken dan de andere leerling, maar over het algemeen geldt dat je rond de 45 à 50 minuten met een optimale concentratie kunt werken. Hou hier bij het maken van je planning rekening mee en plan na ongeveer 45 minuten een korte pauze in van 5 à 10 minuten. Zo houd je je concentratie tijdens het leren goed vast en kun je zo efficiënt mogelijk werken.

 

Tip 6: Leer op een plek die bij jou past

Zorg dat je een plek vindt waar jij goed kunt werken. Dit kan een opgeruimd bureau zijn op je kamer, aan de keukentafel, of juist een werkplek in de bieb met geroezemoes op de achtergrond. Het beste is om verschillende plekken uit te proberen en zo te ontdekken wat voor jou het beste werkt. De meeste leerlingen werken het liefst op een rustige plek waar ze zich goed kunt concentreren zonder afleidingen. Dit kan thuis zijn, in een stilteruimte in de bibliotheek op school of in je woonplaats, of ergens anders waar je je prettig voelt. Zorg ervoor dat je studieomgeving opgeruimd is en dat je niet wordt afgeleid door je mobiele telefoon of sociale media. Daar zijn de pauzes op je planning voor.

 

Tip 7: Ontdek welk leertype je bent

Voor de voorbereiding op je examen is het belangrijk om te weten welke leertypes er zijn welk type je zelf bent. Er zijn vier verschillende leertypes. Sommige leerlingen leren het beste door te kijken en te zien, anderen door te horen of te luisteren, weer anderen doen en ervaren graag en tot slot zijn er leerlingen die het beste leren door te lezen en schrijven. Als je je bewust bent van welk leertype jij bent, kun je je studiemethode hierop aanpassen en de voorbereiding op je eindexamen optimaliseren en en betere resultaten behalen.

 

Tip 8: Gebruik verschillende studiemethoden

Iedereen leert op een andere manier. De een is meer visueel ingesteld en de ander vindt teksten leren juist prettig. Experimenteer met verschillende studiemethoden om te ontdekken wat het beste werkt voor jou. Probeer bijvoorbeeld samenvattingen te maken, gebruik flashcards, maak mindmaps of studeer in groepen. Wellicht ontdek je dat er één bepaalde methode is die voor jou het beste werkt; gebruik die methode dan consequent voor al je vakken. Het kan ook zo zijn dat meerdere methoden je goed liggen, omdat je zo de lesstof beter begrijpt en onthoudt of dat je voor verschillende vakken verschillende methoden wilt gebruiken. Er is geen goed of fout: dus experimenteer en kies de studiemethode die het beste bij jou past!

 

Tip 9: Maak gebruik van video's

Educatieve video's kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de voorbereiding op je examens. Er zijn op YouTube veel video’s te vinden van docenten die de examenstof duidelijk uitleggen. Veel leerlingen begrijpen de lesstof die wordt uitgelegd in video’s beter, dan wanneer ze het uit een boek moeten halen, door de combinatie van beeld en geluid. Video's kunnen complexe concepten verduidelijken en je zo helpen om de lesstof beter te begrijpen. Je kunt zoeken naar video’s in Google of op YouTube op bijvoorbeeld begrip, concept of hoofdstuktitel. Ga aan de slag en doe er je voordeel mee!

 

 

 

Tip 10: Oefen met oude examens

Nadat je de examenstof hebt bestudeerd, kun je je kennis testen door te oefenen met oude examens. Dit is de perfecte manier om vertrouwd te raken met de structuur van het examen en het soort vragen dat je kunt verwachten. Oefenen met oude examenopgaven helpt ook bij het verbeteren van je tijdmanagementvaardigheden. Je leert zo namelijk hoe je de beschikbare tijd het beste kunt benutten tijdens het examen. Na het oefenen van een examen weet je welke onderdelen van de stof je al goed onder de knie hebt en waaraan je nog wat meer aandacht moet besteden. Je vindt oude examens bijvoorbeeld op de website van eindexamensite.nl. Op deze site kun je gericht per onderdeel of concept examenvragen oefenen of juist hele examens. Je krijgt direct de uitslag, zodat je weet of je kennis over een bepaald onderwerp voldoende is, of dat je nog even aan de bak moet.

 

Tip 11: Focus op zwakke punten

Vaak weet je zelf al goed welke onderdelen van een vak je lastiger vindt dan andere. Identificeer deze zwakke punten en besteed extra aandacht aan deze onderwerpen tijdens je voorbereiding. Ook met het maken van oude examens kun je de onderwerpen die je nog niet zo goed onder de knie hebt achterhalen. Maak een overzichtje van de stof waar je nog wat meer moeite mee hebt. Herhaal de lesstof en oefen extra examenvragen. Het versterken van onderdelen waarop je minder goed scoort, kan je zelfvertrouwen vergroten en je helpen om beter te presteren tijdens het examen.

 

Tip 12: Maak gebruik van geheugensteuntjes

Een handige manier om moeilijke onderwerpen of concepten toch te onthouden is door gebruik te maken van geheugensteuntjes. Je kunt hierbij denken aan mnemonische technieken, ook wel ezelsbruggetjes genoemd, of rijmpjes. Lukt het je bijvoorbeeld niet om de voorzetsels te onthouden die de derde naamval krijgen in het Duits, maak er dan een liedje van op een eenvoudige melodie die je goed kent. Dit kan je helpen bij het snel oproepen van informatie tijdens het examen.

 

Tip 13: Stel vragen en zoek hulp

Heb je toch nog moeite met een bepaald vak of vragen over een specifiek onderdeel? Schakel dan hulp in! Raadpleeg je docenten, je medeleerlingen, online bronnen of volg een examentraining bij Vocus Onderwijs. Deze trainingen worden gegeven in kleine groepjes van maximaal 10 leerlingen, waardoor er alle ruimte is om al de vragen te stellen die je nog hebt. Het ophelderen van onduidelijkheden en vragen, is essentieel voor je zelfvertrouwen en voor een goede voorbereiding op je examens, dus blijf er niet mee rondlopen.

 

Tip 14: Zorg goed voor jezelf

Naast het leren van de examenstof is het ook belangrijk om tijdens de voorbereiding op je examens voldoende rust en ontspanning te nemen. Plan regelmatig pauzes in waarin je iets doet wat je leuk vindt en zorg voor een goede nachtrust. Als je goed uitgerust bent, presteer je beduidend beter, dus onderschat het belang hiervan niet. Ook gezond eten en voldoende beweging dragen bij aan een fit en uitgerust lijf en een positieve mindset. Eet veel groente en fruit en vermijd overmatige cafeïne, alcohol en suiker. Blijf ook actief door regelmatig te bewegen. Je hoeft niet intensief te sporten als dat niet je ding is, maar je zult zien dat een stukje fietsen naar vrienden of de stad of een wandeling je al goed doen. Lichaamsbeweging helpt om stress te verminderen en je concentratie te verbeteren. Hierdoor zullen ook je studieprestaties verbeteren.

 

Tip 15: Blijf positief en geloof in jezelf

Tot slot onze laatste tip: blijf positief en vertrouw op jezelf. Je bent meer dan capabel om deze examens met succes af te leggen, want je hebt er hard voor gewerkt en bent niet voor niets al zover gekomen. Jij kunt dit! Wat je hierbij kan helpen is jezelf te visualiseren met je diploma in je hand en negatieve gedachten geen ruimte te geven. Kortom, blijf positief! Je hebt alles gedaan wat je kon en nu is het tijd om te vertrouwen op jezelf en te laten zien dat je het in je hebt! Heel veel succes!

 

Met deze uitgebreide set tips kun je vol vertrouwen en goed voorbereid de uitdaging van je eindexamens aangaan. Een gestructureerde aanpak en een positieve mindset zijn de sleutels tot succes. Zet 'm op!

 

 

 

Datum 4 maart 2024

Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Een moment geduld aub..
Jouw Winkelwagen De examentraining is toegevoegd.
Inschrijven Wachtlijst Schrijf je in voor de wachtlijst voor het volgende examen: