Na het lezen van dit artikel weet je precies:

  • wat het centraal examen inhoudt;
  • hoe het examenrooster eruitziet;
  • wat je kunt verwachten op het eindexamen.
  1. Lees meer over:
  2. Het centraal examen

Binnenkort ga je waarschijnlijk voor het eerst eindexamen doen. Een spannende tijd! Maar wat houdt het centraal schriftelijk examen nou precies in en hoe ziet zo’n examendag er eigenlijk uit? 

 

Wat houdt het centraal examen in?

 

Het centraal schriftelijk examen is een belangrijk onderdeel van je middelbareschooltijd. Het eindexamen toetst alle kennis en vaardigheden die je gedurende je schooljaren hebt opgedaan. Anders dan reguliere toetsen en schoolexamens, is dit landelijke examen inhoudelijk voor alle leerlingen gelijk en wordt het door iedereen op hetzelfde moment gemaakt. Het eindexamen wordt afgenomen in de maand mei van het laatste jaar van de middelbare school.

 

De examentijd is voor veel leerlingen een spannende periode. Dit komt onder andere doordat de resultaten van het centraal schriftelijk examen een grote invloed hebben op je eindcijfer. Je examencijfers tellen namelijk voor 50% mee en bepalen daardoor voor een groot deel of je je middelbare school diploma gaat halen. Het is dan ook belangrijk dat je je goed voorbereidt op het examen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het eindexamen zelf, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

 

Hoe ziet het examenrooster eruit?

 

Een belangrijk onderdeel van de eindexamenperiode is je examenrooster. Voor een goede voorbereiding op je eindexamen is een overzicht van wanneer je welk examen hebt van groot belang. Op de website van Examenblad.nl vind je per niveau en per vak de datum en het tijdstip waarop je examens plaatsvinden. Met deze informatie kan je je eigen rooster opstellen en op basis daarvan een studieplanning maken, zodat je voor ieder vak voldoende tijd kunt inplannen om je goed voor te bereiden.

 

Hulp nodig bij het maken van een goede planning? Lees het artikel ‘Een goede planning maken’.

 

 

 

Wat kan je verwachten tijdens het examen?

 

Je rooster is bekend, je hebt je goed voorbereid en de examens gaan beginnen. Maar wat kan je eigenlijk verwachten van zo’n examendag? Waarschijnlijk doe je voor het eerst eindexamen en heb je niet echt een goed beeld van hoe zo’n examendag er precies uitziet. Dit brengt vaak extra spanning met zich mee. Om deze spanning weg te nemen, leggen we je precies uit wat je kunt verwachten tijdens het examen.

 

Kom op tijd

Allereerst is het belangrijk dat je op tijd bent, zodat je in alle rust je plek kunt vinden en aan je examen kunt beginnen. Als je meer dan een half uur te laat bent, word je niet meer toegelaten tot het examen en alleen met een geldige reden mag je het examen herkansen.

 

Materialen

Bij aanvang van het examen ontvang je van de surveillant de examenopgaven, papier waarop je de examenvragen moet beantwoorden en kladpapier. Andere materialen, zoals een pen, potlood, liniaal, rekenmachine, etc. dien je zelf mee te nemen.

 

Wat je precies allemaal per vak mee mag nemen lees je in het artikel ‘Wat mag je meenemen naar het eindexamen’.

 

Eten & drinken

De examens duren best lang. Om je concentratie vast te houden is goede voeding belangrijk. Neem water en wat kleine snacks en fruit mee om te voorkomen dat je aandacht verslapt. Zorg er wel voor dat je je medeleerlingen niet stoort met ritselende verpakkingen of gesis van koolzuurhoudende drankjes. 

 

Klaar met je examen

In de eerste zestig minuten van het examen mag je de examenruimte niet verlaten. Als je klaar bent met je examen, mag je dus pas na één uur weg. Je laat het opgavenboekje en je kladpapier op de hoek van je tafeltje liggen, levert je antwoordformulier in bij de surveillant en verlaat de examenruimte. Het opgavenboekje mag je na het examen ophalen in de examenruimte. Ook het laatste kwartier van het examen mag je de examenruimte niet verlaten. Dit is om te voorkomen dat er te veel onrust ontstaat voor leerlingen die nog niet klaar zijn. Je wacht tot de surveillant alle antwoordformulieren heeft opgehaald en het sein geeft dat iedereen de zaal uit mag.

 

Dit examen zit erop!

Even ontspannen en daarna door, want een goede voorbereiding is het halve werk. Maar hoe bereid je je eigenlijk goed voor op je eindexamen? In het artikel ‘De 15 beste examentips’ vertellen we je er alles over!

 

Datum 6 februari 2024

Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Een moment geduld aub..
Jouw Winkelwagen De examentraining is toegevoegd.
Inschrijven Wachtlijst Schrijf je in voor de wachtlijst voor het volgende examen: