Na het lezen van dit artikel weet je precies:

 • wanneer je de examenuitslag krijgt;
 • hoe groot de kans is dat je bent geslaagd;
 • wat je kunt doen als je niet bent geslaagd.
 1. Lees meer over:
 2. Het centraal examen

De examens zijn achter de rug! Opluchting en zenuwen wisselen elkaar af. Ben je geslaagd of niet? Het wachten op de examenuitslag lijkt eindeloos te duren. 

 

Wanneer is de examenuitslag bekend?

 

Na je examens kan je even in de relaxstand; het zit erop! Jouw docenten gaan nu juist aan de slag. Alle examens worden namelijk door twee docenten nagekeken. Zowel een docent van je eigen school als een docent van een andere school zal jouw examen nakijken. Samen bepalen zij het cijfer van jouw examen. Zodra de normering bekend is, kan je eindcijfer worden berekend.

 

Op woensdag 5 juni om 8.00 uur worden de normeringen bekend gemaakt voor vmbo beroepsgerichte leerweg en op woensdag 12 juni om 8.00 uur voor vmbo algemene leerweg, havo en vwo. Vanaf dat moment kunnen docenten aan de hand van de N-term en de behaalde cijfers je eindcijfer bepalen. Vervolgens kan school vaststellen of je bent geslaagd of niet.

 

Hoe word je geïnformeerd over de examenuitslag?

 

Op dezelfde dag als waarop de normering bekend wordt, worden jouw eindcijfers berekend en brengt school je op de hoogte van de examenuitslag. Meestal gaat dit telefonisch en kun je tussen 12.00 en 17.00 uur worden gebeld. Voor veel leerlingen zijn dit behoorlijk zenuwslopende uren. Probeer daarom wat afleiding te zoeken, ga wat leuks doen of wacht de uitslag samen met je vrienden af. Hou wel je telefoon bij de hand, zorg dat deze goed opgeladen is en dat hij niet op stil staat!

 

 

Hoe groot is de kans dat je bent geslaagd?

 

In Nederland zijn er 1.621 middelbare scholen met in totaal 960.745 leerlingen. In het schooljaar 2022-2023 hebben 174.181 leerlingen eindexamen gedaan. Bijna 90% van deze leerlingen is vorig jaar geslaagd voor het eindexamen. Dit percentage lag iets lager dan het jaar ervoor, toen ruim 92% van de examenleerlingen slaagde.

 

De slagingspercentages per niveau liggen vrij dicht bij elkaar. Op het vmbo slaagde in het schooljaar 2022-2023 94% van de examenleerlingen, op de havo was dit 84% en op het vwo 89%.

 

Bijna 9 van elke 10 leerlingen is vorig jaar geslaagd. De kans dat jij geslaagd bent, is dus heel groot!

 

 

Wat als je niet bent geslaagd?

 

Ai, je hebt gehoord dat je niet bent geslaagd en baalt als een stekker! Kop op, het is nog niet voorbij. Je hebt nog een kans om te slagen. Iedere leerling mag namelijk één examen herkansen in het tweede tijdvak, of onder bepaalde voorwaarden in het derde tijdvak. Het is natuurlijk niet fijn om dit nieuws te krijgen, maar probeer jezelf op te laden en te motiveren om nog even alles op alles te zetten om dat felbegeerde papiertje te halen. Mocht je er zelf niet uitkomen? Overweeg dan een examentraining van Vocus. Wij helpen je graag bij de voorbereiding, zodat jij vol vertrouwen je herexamen in kan!

 

Mocht een herkansing voor jou geen zin hebben, dan heb je de volgende opties:

 

 • Je doet het examenjaar over. Je blijft op school en doet het hele jaar opnieuw.
 • Je gaat staatsexamens doen in de vakken waarvoor je bent gezakt. De staatsexamens zijn tegelijk met de centraal examens in het volgende schooljaar.
 • Je kunt naar het volwassenenonderwijs (vavo): je hoeft alleen de vakken te doen waarvoor je bent gezakt en doet het jaar erop opnieuw examen in deze vakken.
 • Je gaat voor een ander diploma:
  • Stel, je bent gezakt voor het vwo, maar wilt toch een havo-diploma, dan moet je het jaar erop voor minimaal één staatsexamen op havo-niveau slagen.
  • Ben je gezakt voor de havo, maar wil je toch een vmbo-diploma, dan moet je het jaar erop slagen voor minimaal één staatsexamen op vmbo tl/ mavo-niveau.
  • Dit is helaas niet mogelijk voor leerlinge op vmbo-tl.

 

Kortom, zit niet bij de pakken neer. Ook als je nu niet bent geslaagd, zijn er meerdere mogelijkheden om toch je diploma te halen!

 

 

 

Datum 12 maart 2024

Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Een moment geduld aub..
Jouw Winkelwagen De examentraining is toegevoegd.
Inschrijven Wachtlijst Schrijf je in voor de wachtlijst voor het volgende examen: