Na het lezen van dit artikel weet je precies:

  • waarom je altijd een herkansing moet maken;
  • wanneer de herkansingen zijn en wanneer je de uitslag krijgt;
  • in welk vak je een herexamen kan maken;
  • hoe je je kunt voorbereiden op je herexamen.
  1. Lees meer over:
  2. Het centraal examen

Je hebt een herexamen. Waarschijnlijk baal je. Probeer het positief te bekijken: je hebt nog een kans om te slagen! Ook als je wel bent geslaagd kun je kiezen voor een herkansing. 

 

Hoeveel herkansingen mag je doen?

Je kunt zowel schoolexamens als centrale examens herkansen.

 

Herkansen schoolexamens

Voor het herkansen van schoolexamens legt de school de data, regels en mogelijkheden vast in het programma voor toetsing en afsluiting (PTA). In het PTA van jouw school lees je op hoeveel herkansingen je recht hebt, op welke data de herkansingen zijn en of er nog andere voorwaarden zijn voor herkansingen.

 

Herkansen centrale examens

Er gelden landelijke regels voor het herkansen van het centraal examen. Het aantal vakken waarin je herexamen mag doen hangt af van je niveau en van de reden waarom je een herexamen wilt maken.

 

Volg je de theoretisch of gemengde leerweg van het vmbo of zit je op de havo of het vwo, dan mag je in principe maximaal één vak herkansen van het centraal examen. Leerlingen die eindexamen vmbo basis of kader doen, mogen zowel een beroepsgericht vak als een algemeen vak herkansen.

 

Als je tijdens het eerste tijdvak van de centrale examens ziek was, mag je al examens herkansen in het tweede tijdvak. Je mag dan twee herexamens per dag maken.

 

Waarom herexamen doen?   

 

Er zijn verschillende redenen om een herexamen te maken. 

  • Je bent na de examens in het eerste tijdvak nog niet geslaagd. Met een herexamen kan je een onvoldoende wegwerken en alsnog slagen voor je eindexamen.
  • Je bent net niet cum laude geslaagd en wilt met een herkansing proberen een hoger cijfer te halen, zodat je deze eervolle vermelding toch op je diploma krijgt.
  • Je wilt een hoger cijfer halen in verband met je vervolgstudie. Met een hoger cijfer voor een bepaald vak vergroot je je kansen om toegelaten te worden tot een bepaalde vervolgopleiding.
  • Je was ziek in het eerste tijdvak, waardoor je je examens niet kon maken. Je mag de eindexamens in dat geval alsnog afleggen tijdens de herexamens. In het tweede tijdvak zou je maximaal twee examens per dag mogen maken.

 

Wat je reden ook is, het is aan te raden om altijd gebruik te maken van een herkansing. Je hebt namelijk niets te verliezen bij een herexamen; alleen het hoogste cijfer telt. Dus als je een lager cijfer haalt voor de herkansing dan voor het eerste examen, blijft het cijfer van het eerste examen staan.

 

Welk vak herkansen?

 

Je mag zelf bepalen welk vak je wilt herkansen. Het maakt daarbij niet uit welk cijfer je voor dat vak haalde in het eerste tijdvak. Je hoeft dus niet het vak te kiezen waarvoor je het laagste cijfer hebt gehaald, maar kunt ook kiezen voor een vak dat je relatief makkelijk afgaat en waarmee je eenvoudiger je gemiddelde kunt opkrikken, zodat je toch slaagt.

 

 

 

Wanneer zijn de herexamens?

 

De herexamens vinden plaats in het tweede tijdvak. Het tweede tijdvak is van dinsdag 18 juni tot en met dinsdag 25 juni 2024.

 

Een herexamen kan bij uitzondering ook in het derde tijdvak afgenomen worden. Het kan natuurlijk voorkomen dat je met een geldige reden verhinderd bent tijdens het tweede tijdvak, waardoor je in dat tijdvak geen herexamen kunt doen. Een geldige reden kan bijvoorbeeld zijn dat je ziek bent. Wanneer dit het geval is, kun je in overleg met de directeur van jouw school afspreken om de herkansing in het derde tijdvak te maken. Het derde tijdvak vindt plaats in augustus 2024.

 

Wanneer is de uitslag van de herexamens?

 

De uitslag van de herexamens van het tweede tijdvak wordt bekend gemaakt op dinsdag 2 juli 2024 om 08.00 uur. De uitslag van de herexamens van het derde tijdvak worden in augustus 2024 bekend gemaakt.

 

7 tips om je optimaal voor te bereiden op je herexamen!

 

  1.       Maak een realistische planning en plan ook voldoende tijd voor ontspanning. 
  2.       Deel de examenstof op in behapbare brokken.
  3.       Bekijk de fouten die je hebt gemaakt in het examen uit het eerste tijdvak (als je dat hebt gemaakt).
  4.       Herhaal de lesstof en focus op de onderwerpen die tijdens het eerste examen minder goed gingen.
  5.       Gebruik actieve leermethoden zoals de 5w1h-methode’, active recall en flashcards.
  6.       Oefen oude examens en herhaal de onderdelen die nog niet zo goed gaan.
  7.       Volg een examentraining van Vocus, zodat je alle vragen kunt stellen die je nog hebt.
Datum 27 februari 2024

Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Een moment geduld aub..
Jouw Winkelwagen De examentraining is toegevoegd.
Inschrijven Wachtlijst Schrijf je in voor de wachtlijst voor het volgende examen: