Na het lezen van dit artikel weet je precies:

 • wat schoolexamens zijn;
 • wat het verschil is tussen schoolexamens en centrale examens;
 • wanneer de schoolexamens zijn; 
 • hoeveel een schoolexamen meetelt voor je eindcijfer.
 1. Lees meer over:
 2. Het centraal examen

Schoolexamens: wat zijn het, wanneer vinden ze plaats, hoe vaak tellen ze mee en wat is eigenlijk het verschil met centrale examens? Je leest er alles over in dit blogartikel!

 

Wat zijn schoolexamens?

 

Schoolexamens zijn de toetsen en praktische opdrachten die je in de bovenbouw voor ieder vak maakt en die meetellen voor het examen. Ook de resultaten van je profielwerkstuk en vakken als CKV en gym zijn vaak onderdeel van het schoolexamen. De schoolexamens worden door school zelf gemaakt en kunnen in verschillende vormen afgenomen worden, zoals toetsen, proefwerken, praktische opdrachten, verslagen, werkstukken, presentaties of mondelingen.

 

Scholen mogen zelf bepalen welke toetsen meetellen voor het schoolexamen en wanneer ze worden afgenomen. In het programma voor toetsing en afsluiting (het PTA) van jouw school staat welke cijfers en resultaten precies meetellen. De resultaten van je schoolexamens bepalen samen met de resultaten van het centrale examen je eindcijfer.

 

Wat is het verschil tussen schoolexamens en centrale examens?

 

Het grote verschil tussen schoolexamens en centrale examens is dat de vorm waarin de schoolexamens worden afgenomen en het moment waarop ze worden afgenomen per school kunnen verschillen, terwijl de centrale examens landelijk hetzelfde zijn en allemaal op hetzelfde moment worden afgenomen.

 

 

Wanneer zijn de schoolexamens?

 

De schoolexamens worden afgenomen in de bovenbouwjaren van jouw middelbareschooltijd. Voor vwo-leerlingen is dit tijdens de laatste drie jaar, in klas 4 tot en met 6, voor havo- en vmbo-leerlingen is dit in de laatste 2 jaar. De toetsen en andere opdrachten worden dus verspreid over meerdere jaren. Scholen mogen zelf bepalen wanneer de schoolexamens precies plaatsvinden. Dit staat vermeld in het PTA van jouw school. De schoolexamens moeten in ieder geval vóór het centraal examen zijn afgesloten.

 

Hoeveel tellen schoolexamens mee?

 

De schoolexamencijfers tellen voor 50% mee in je eindcijfer, net als het cijfer dat je haalt voor je centrale examen. Je kunt je eindcijfer vervolgens eenvoudig berekenen:  

(SE-cijfer + CE-cijfer) / 2.

 

Er zijn een paar uitzonderen. Voor sommige vakken is er namelijk geen centraal eindexamen. Je SE-cijfer is dan je eindcijfer voor deze vakken. Dit geldt onder andere voor maatschappijleer, wiskunde D en algemene natuurwetenschappen. CKV en gym maken deel uit van het schoolexamen, maar worden niet beoordeeld met een cijfer. Deze vakken moet je met een voldoende of goed afronden om te kunnen slagen voor je eindexamen.

 

Hoe bereid je je voor op een schoolexamen?

 

Hoe je je het beste kunt voorbereiden op een schoolexamen hangt uiteraard af van de vorm waarin het examen plaatsvindt en de eisen die je school stelt. Bespreek met je docent hoe je je schoolexamen het beste kunt aanpakken. Is je schoolexamen een toets of proefwerk waarvoor je moet leren, dan helpen de volgende tips je bij je voorbereiding hierop:

 • deel de lesstof op in behapbare brokken;
 • maak een realistische planning;
 • bekijk de fouten die je hebt gemaakt in eerdere proefwerken;
 • herhaal de lesstof en focus op de onderwerpen die je tijdens eerdere toetsen minder goed onder de knie had;
 • gebruik actieve leermethoden zoals de 5w1h-methode, active recall en flashcards;
 • oefen oude toetsen en herhaal de onderdelen die nog niet zo goed gaan;

 

Datum 5 maart 2024

Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Een moment geduld aub..
Jouw Winkelwagen De examentraining is toegevoegd.
Inschrijven Wachtlijst Schrijf je in voor de wachtlijst voor het volgende examen: