Volg een examentraining voor Scheikunde en haal een beter cijfer op je examen Scheikunde. In één of twee dagen tijd worden de onderwerpen die je moet weten voor het examen herhaald.
Tijdens deze examentraining Scheikunde helpt een ervaren vakdocent jou bij de voorbereiding op je eindexamen. De docent behandelt de belangrijkste domeinen en leerdoelen en jullie oefenen veel oude examenvragen. Je zit met maximaal 10 andere leerlingen in de klas, dus er is voldoende ruimte om al je vragen te stellen. Na de training heb je grip op de stof en kan je met een gerust gevoel je examen scheikunde in. Dus heb je wat meer moeite met Scheikunde of kan je wel wat extra tips en uitleg gebruiken om je zekerder te voelen over je examen Scheikunde? Dan is deze training zeker iets voor jou. Wij helpen jou slagen!
Op een trainingsdag verwachten we je om uiterlijk 8:50 uur op school. Het nummer van het lokaal waarin je training plaatsvindt, wordt in de week voorafgaand aan de training aan je gemaild. Ben je niet bekend met de locatie? Geen zorgen! Er is altijd een Vocus-coördinator aanwezig om je de weg te wijzen. Eenmaal in de klas zorgt jouw docent voor een overzichtelijk programma, met een goede balans tussen uitleg en het oefenen van de stof. In de ochtend en middag is er een korte pauze van een kwartier, zodat je even kan opladen. Tussen de middag heb je een half uur lunchpauze en om 16.00 uur eindigt het programma. Voor vmbo (bk/gl/tl/mavo) eindigt de trainingsdag een uurtje eerder (om 15:00u).
Het examen Scheikunde bestaat uit veel begrippen en concepten, die je niet alleen moet kennen, maar ook moet kunnen toepassen. Daarbij is het van belang dat je je antwoorden duidelijk formuleert. In onze examentraining Scheikunde komt dit allemaal aan bod. Wil jij ook optimaal voorbereid je examen in? Boek dan gauw jouw examentraining Scheikunde!
van elke examentraining
Een belangrijk onderdeel van onze examentrainingen is het grondig herhalen van de examenstof. Leerlingen moeten vertrouwd raken met de belangrijkste domeinen, concepten en onderwerpen die tijdens het examen kunnen worden getoetst. Herhaling vergroot niet alleen het begrip van de leerstof, maar helpt ook om deze beter te onthouden. Onze docenten behandelen tijdens een training daarom allereerst op een overzichtelijke manier alle examendomeinen en leerdoelen die leerlingen op het examen moeten kennen. Door dit regelmatig te herhalen, kunnen leerlingen hun kennis verstevigen, waardoor ze zich zelfverzekerder voelen tijdens het examen.
Een gestructureerd stappenplan is van belang bij de voorbereiding op het examen. De docent van Vocus leert leerlingen hoe ze de examenvragen moeten benaderen, welke stappen ze moeten volgen en hoe ze hun tijd effectief kunnen beheren. Een goed stappenplan biedt houvast en voorkomt dat leerlingen zich laten overweldigen door de complexiteit van de vragen. Het helpt hen om systematisch door de examenopgaven te gaan en op een gestructureerde manier tot de juiste antwoorden te komen.
Oefenen is de sleutel tot succes bij een examentraining. Tijdens de examentraining zal er dan ook veel aandacht zijn voor het oefenen met oude examenopgaven. Dit geeft leerlingen de kans om de opgedane kennis toe te passen en hun vaardigheden te verbeteren. Oefenexamens maken onder tijdsdruk simuleert de werkelijke examensituatie, waardoor leerlingen beter voorbereid zijn op de stress en de tijdsbeperkingen die bij het echte examen horen.
Na het maken van oefenexamens worden de resultaten uitgebreid geanalyseerd. Samen met de docent kijken leerlingen naar de behaalde scores en naar de soorten fouten die ze hebben gemaakt. Met de analyse van hun prestaties krijgen leerlingen inzicht in hun sterke punten en in de punten waaraan ze nog kunnen werken. Deze zelfreflectie stelt leerlingen in staat om hun studiemethode aan te passen en gericht te werken aan het versterken van hun kennis op specifieke gebieden, zodat het examenresultaat omhoog gaat.
Eindexamen Scheikunde
Dit domein gaat over stoffen en materialen. In de training herhaalt de trainer van VOCUS allereerst de verschillende deeltjesmodellen, om je kennis van de lesstof uit de onderbouw op te frissen. Jullie nemen begrippen als atomen, protonen, neutronen, elektronen, moleculen, ionen, isotopen, het massagetal en het atoommodel van Bohr nog eens grondig door. Daarnaast bespreken jullie het periodiek systeem, zodat je hieruit elementen kunt aflezen en leert omgaan met atoomnummers. De trainer gaat ook met je in op de belangrijkste namen en formules van metalen, niet-metalen, stoffen, zouten, zuren en basen en op de structuren van koolstofverbindingen, die je voor het examen goed moet kennen. In de training komen ook de eigenschappen van stoffen aan bod, zoals het kookpunt, het smeltpunt, de ontleedbaarheid en de vorm en je leert per soort welke bindingen mogelijk zijn. Daarnaast leer je een verband te leggen tussen de structuur en eigenschappen van een aantal stoffen. Op het examen is het erg belangrijk dat je je antwoorden helder formuleert, om geen punten mis te lopen. Hier ga je in de training uitgebreid mee oefenen, net als met het werken met Binas, zodat je vol vertrouwen aan je examen kunt beginnen.
Dit domein gaat over chemische processen, chemisch rekenen en kringlopen. In de training leer je hoe je chemische processen kunt beschrijven met reactievergelijkingen. Ook leer je wat zuren en basen zijn, hoe deze zijn opgebouwd en hoe je een zuur-basereactie kunt opstellen. Op het examen moet je kunnen beschrijven welke bindingen worden verbroken of gevormd bij verschillende processen, zoals verdampen, smelten en stollen. Daarnaast moet je verschillende soorten reacties kennen, zoals een redoxreactie, en hiervan reactievergelijkingen kunnen opstellen. In de training komt dit uitgebreid aan de orde. De trainer van VOCUS gaat daarnaast met je aan de slag met chemisch rekenen, zodat je onder andere de molaire massa, het molair volume, massapercentages, volumepercentages en dichtheid kunt berekenen. Veel leerlingen vinden chemisch rekenen een lastig onderdeel van het examen, daarom zal de trainer hier uitgebreid bij stilstaan en veel opgaven met je oefenen. Vervolgens gaan jullie in op de wet van behoud van energie, op kringlopen, zoals de koolstofkringloop en de stikstofkringloop, en op de reactiesnelheid van reacties die tussen stoffen plaatsvinden. Tot slot komen de classificatie van reacties en polymerisatiereacties aan bod.
In dit domein komen allereerst de verschillende scheidingsmethoden aan bod, zoals filteren, centrifugeren, destilleren en extraheren. Je leert voor welk type mengsel de methodes geschikt zijn en waarom ze bij een bepaald proces worden gebruikt. Ook het principe van chromatografie komt in de training aan bod. Daarnaast gaat de trainer van VOCUS in op de verschillende verwerkingsprocessen van stoffen uit de chemische industrie. De verwerkingsprocessen voor thermoplasten zijn spuitgieten, extruderen en blazen en voor metalen zijn dit persen, walsen en gieten. Op het examen moet je weten hoe deze processen verlopen.
Voor het examen scheikunde moet je begrijpen hoe de industrie omgaat met chemie. In de training gaan we dan ook in op chemische processen in de industrie, hoe energieomzettingen werken en wat groene energie is. Je leert wat het verschil is tussen fijnchemie en bulkchemie en tussen batchprocessen en continuprocessen. Ook leer je hoe een productieproces gebruikmaakt van reactoren, scheidingsinstallaties, warmtewisselaars en koelwater en leer je hoe je de stappen in een chemisch proces kunt beschrijven met blokschema’s. Het werken met blokschema’s is eigenlijk een kwestie van goed begrijpend lezen. Veel leerlingen vinden dat best lastig, daarom gaan we met meerdere voorbeelden aan de slag. Een ander onderwerp in dit domein is groene chemie en gaat over de verduurzaming van de chemiesector. De trainer van VOCUS gaat met je in op de twaalf verduurzamingsprincipes en oefent opgaven over rendement, atoomeconomie en de E-factor. Het laatste onderdeel van dit domein gaat over energie en richt zich op energieomzetting en fossiele en duurzame brandstoffen. In dit kader moet je weten wat redoxreacties zijn en hoe een batterij werkt.
Het domein maatschappij en chemische technologie gaat over scheikunde in de context van de maatschappij en het leven. In de training kijken we naar de meest voorkomende stoffen in het lichaam, naar hun functie en chemische structuur en hoe ze worden afgebroken in het lichaam. Je leert bijvoorbeeld dat eiwitten uit aminozuren bestaan en hoe enzymen processen in het lichaam sneller later verlopen. Daarnaast komen in de training de chemische stoffen aan bod die een minder positief effect hebben op het leven en het milieu en gaan we het hebben over het systeem van de gevaarsymbolen en de milieueisen die gelden voor chemische stoffen.
Over onze examentrainingen
De examentrainingen van Vocus bereiden leerlingen optimaal voor op het eindexamen. Wij verzorgen, anders dan andere aanbieders, examentrainingen voor leerlingen van alle niveaus. Dus naast vwo, havo, vmbo-gl en vmbo-tl (mavo), bieden wij ook examentrainingen aan voor leerlingen die vmbo-basis en -kader onderwijs volgen. Wij werken uitsluitend met ervaren en bevoegde vakdocenten, die doordeweeks op hun eigen school voor de klas staan. Naast vakinhoudelijke kennis, leer je in onze trainingen ook strategieën en stappenplannen voor het beantwoorden van examenvragen, zodat je weet hoe je verschillende typen examenvragen moet aanpakken. Onze docenten weten precies hoe en waarmee ze jou het beste kunnen helpen, zodat jij met een gerust gevoel je examens in kan.
We werken met kleine klassen van maximaal 10 tot 11 leerlingen per examentraining.
Voor de doorgang van een examentraining hanteert Vocus een minimum aantal inschrijvingen. Bij onvoldoende animo (minder dan 6 leerlingen) kan het zijn dat je training wordt geannuleerd. De betaling wordt in dat geval teruggestort. Bij annulering door te weinig inschrijvingen ontvang je uiterlijk 2 weken voor aanvang van de examentraining hierover bericht.
Als je vraag er niet bij staat, neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons bellen op 076-2045345 of je kunt je vraag mailen naar contact@vocusonderwijs.nl.
Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring