Na het lezen van dit artikel weet je precies:

  • hoe de normering werkt;
  • wat de N-term is;
  • wanneer de normering bekend wordt gemaakt.
  1. Lees meer over:
  2. Het centraal examen

De normering is van belang voor een eerlijke beoordeling van de examenresultaten. Maar hoe werkt de normering nou precies en wat is de N-term? En hoe kan je je cijfer bepalen als je een oud examen hebt gemaakt? 

 

Hoe werkt de normering van een eindexamen?

 

Sommige jaren zijn examens moeilijker dan in andere jaren, ondanks dat ieder jaar ongeveer dezelfde stof wordt getoetst. Een diploma uit 2010 moet echter wel dezelfde waarde hebben als een diploma uit 2023. Om te garanderen dat het niveau om een voldoende te halen hetzelfde blijft, wordt er een normering toegepast. Als het examen relatief makkelijk was, dan is de normering zwaarder en moet je meer punten hebben voor een voldoende. Was het examen relatief moeilijk, dan is de normering lichter en haal je dus bij minder punten al een voldoende.

 

 

Hoe wordt de normering vastgesteld en wat is de N-term?

 

In Nederland wordt de normering van eindexamens bepaald door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE maakt hierbij gebruik van een aantal bronnen om de normeringsterm (ofwel de N-term) te bepalen. 

 

Allereerst wordt er een technische analyse gemaakt van wat de normering ongeveer zou moeten zijn. Dit gebeurt onder andere door de huidige examenvragen en eerdere examens met elkaar te vergelijken. Ook worden examenvragen over de jaren heen gemeten tussen verschillende groepen leerlingen. Deze technische normering (technische N-term) komt tot stand voordat het examen wordt afgenomen.

 

Om de definitieve N-term te bepalen wordt ook naar een aantal andere zaken gekeken. Het CvTE bekijkt na de eerste correctie de reacties van docenten, leerlingen en vakverenigingen. Deze reacties worden tegen de technische normering gehouden. Een speciale commissie bekijkt of een aanpassing van de technische N-term nodig is. Daarna wordt de definitieve N-term vastgesteld en bekendgemaakt. Eindexamenleerlingen kijken altijd erg uit naar dit moment, omdat je met de definitieve N-term je examencijfers kunt berekenen.

 

Wanneer wordt de N-term bekend gemaakt?

 

De normering van het eerste tijdvak van de examens vmbo, havo en vwo wordt bekend gemaakt op woensdag 12 juni 2024 om 08.00 uur. Voor het tweede tijdvak wordt de normering op vrijdag 28 juni 2024 om 8.00 bekendgemaakt. Je weet dan je examencijfers en of je bent geslaagd of niet. Spannend!

 

De normering van het derde tijdvak wordt bekendgemaakt in augustus. De exacte datum wordt in maart 2024 bekend gemaakt.

 

Tip: hier vind je de normering van oude examens!

 

Je hebt een oud examen gemaakt en wilt graag weten welk cijfer je hebt gehaald. Hiervoor heb je de normering van dat examen nodig. De normering van oude examens kun je vinden op Examenblad.nl. Dit is de website van de overheid over het eindexamen. Vul in de zoekbalk jouw niveau, het vak en het jaartal van het oude examen in. Vervolgens zie je voor tijdvak 1 en 2 onderaan de omzettingstabel normering. Hiermee kan je zelf bekijken welk cijfer je hebt gehaald voor dat examen en weet je of je voldoende bent voorbereid op je examen of nog even aan de bak moet.

 

Mocht het cijfer tegenvallen en weet je even niet hoe je verder moet? Overweeg dan eens een examentraining. Tijdens een examentraining zet een ervaren vakdocent de belangrijkste lesstof nog eens helder voor je op een rijtje, ga je veel opgaven oefenen en kan je alle vragen stellen die je nog hebt. 

Datum 13 februari 2024

Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Een moment geduld aub..
Jouw Winkelwagen De examentraining is toegevoegd.
Inschrijven Wachtlijst Schrijf je in voor de wachtlijst voor het volgende examen: