Na het lezen van dit artikel weet je precies:

  • wat je kind nodig heeft bij de voorbereiding op het eindexamen;
  • hoe je als ouder je kind emotioneel en academisch kunt steunen;
  • hoe je je kind praktisch kunt helpen.
  1. Lees meer over:
  2. Tips voor ouders

Je kind doet dit jaar eindexamen. Een spannende tijd! Met onze 10 handige tips kun je je kind effectief helpen bij de voorbereiding op het eindexamen.

 

10 tips voor ouders van eindexamenleerlingen

 

Het eindexamen is een belangrijke periode in het leven je kind. Het kan een stressvolle tijd zijn, niet alleen voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Je wilt je kind uiteraard zo goed mogelijk ondersteunen, zodat het optimaal kan presteren. Maar hoe kun je als ouder je kind het beste helpen bij het eindexamen? Wij hebben 10 handige tips voor je op een rijtje gezet om de examenperiode zo prettig mogelijk te laten verlopen voor zowel je kind als de rest van het gezin.

 

Tip 1: Zorg dat je op de hoogte bent

 

Het is belangrijk dat je als ouder goed op de hoogte bent van de regels en procedures rondom het eindexamen. Dit is niet alleen voor jezelf prettig, maar laat ook aan je kind zien dat je meeleeft en dat het er toe doet. Zorg er dus voor dat je bekend bent met bijvoorbeeld het examenrooster van je kind, de locatie van de examens en eventuele specifieke instructies en richtlijnen die gelden tijdens de examens, zoals hoe laat je kind aanwezig moet zijn op een examen en wat je kind wel en niet mee mag nemen naar een examen. Als je goed geïnformeerd bent, kun je je kind beter ondersteunen en helpen om eventuele problemen of zorgen tijdig te signaleren en aan te pakken.

 

Tip 2: Creëer een geschikte studieomgeving

 

Help je kind bij het vinden van een studieplek die bij je kind past. De meeste kinderen leren het prettigst thuis in een rustige en opgeruimde omgeving. Probeer in huis een plek te creëren waar je kind niet wordt afgeleid en waar het zich in rust kan concentreren op het leerwerk. Als je meer kinderen hebt, maak dan afspraken over wanneer ze stil moeten zijn, zodat je examenkandidaat ongestoord kan werken. Ook een comfortabele stoel, een opgeruimd en goed verlicht bureau en voldoende benodigdheden zoals schrijfgerei, papier, een opgeladen rekenmachine en studiemateriaal dragen bij aan een prettige studieomgeving. 

 

Tip 3: Help bij het plannen en organiseren

 

Veel kinderen vinden het lastig om een goede en vooral realistische planning te maken. Als ouder heb je vaak een beter besef van tijd, waardoor je je kind hier goed bij kunt helpen. Spreek een moment met je kind af waarop je de planning gaat opstellen. Vraag je kind een overzicht te maken van de te leren stof per vak, maar ook van alle sociale verplichtingen die het heeft, zoals sporten, bijbaantje en verjaardagen. Zet dit alles in een papieren of digitale planning. Zorg voor een goede balans tussen leren en ontspannen door ook pauzes en vrije tijd in te plannen en zo stress te minimaliseren.

 

Tip 4: Bied ondersteuning bij het studeren

 

Er bestaan diverse studiemethoden die je kind kan gebruiken bij de voorbereiding op het eindexamen. Het is voor je kind prettig om te weten welke studiemethoden bij hem of haar passen. Moedig je kind dan ook aan om actief te studeren en verschillende studiemethoden uit te proberen. Je kunt je kind daarbij praktisch ondersteunen door het te helpen bij het maken van bijvoorbeeld samenvattingen, flashcards en mindmaps. Ook kun je je kind aanbieden de examenstof te overhoren of te helpen bij het oefenen van oude examens. Moedig je kind ook aan om vragen te stellen en om hulp te zoeken als ze ergens moeite mee hebben.

 

Tip 5 Bied externe leermiddelen aan

 

Je kunt je kunt ook hulp bieden door het te voorzien van extra leermiddelen, zoals examenbundels, of door het aan te moedigen om deel te nemen aan examentrainingen. Examenbundels bevatten oefenmateriaal en voorbeeldexamens die kunnen helpen bij de voorbereiding op de echte examens. Op de website van eindexamensite.nl staan bijvoorbeeld meer dan 10.000 examenopgaven die leerlingen kunnen maken en waarvan ze direct hun score kunnen zien. Dit is een goede manier voor leerlingen om hun kennis te testen en hiaten te identificeren. Een examentraining biedt effectieve ondersteuning, daar je kind in een kleine klas en onder begeleiding van een ervaren vakdocent de examenstof nog eens herhaalt, veel opgaven oefent en alle vragen kan stellen die het nog heeft.

 

 

Tip 6: Bied emotionele steun en toon begrip

 

Het eindexamen kan een emotioneel veeleisende en stressvolle periode zijn voor je kind. Zorg ervoor dat je er bent voor je kind en bied emotionele steun. Je kunt dit doen door de tijd te nemen om te luisteren naar de zorgen en angsten van je kind en het aan te moedigen en gerust te stellen. Het is belangrijk om je kind de ruimte te bieden om over zijn of haar gevoelens te praten, vaak neemt dit namelijk al veel spanning weg. Ook kun je je kind helpen om te gaan met stress en angst. Het is overigens normaal dat zowel ouders als leerlingen tijdens de eindexamenperiode wat spanning ervaren. Probeer flexibel en geduldig te zijn en toon begrip voor eventuele ups en downs die je kind kan ervaren.

 

Tip 7: Zorg voor gezonde voeding en voldoende (nacht)rust

 

Een gezonde levensstijl is essentieel tijdens de eindexamenperiode. Je kunt je kind hierbij helpen door voor gezonde voeding te zorgen en door ervoor te zorgen dat je kind voldoende water drinkt. Moedig je kind ook aan om regelmatig te bewegen en voldoende rust te nemen tijdens het leren. Ook een goede nachtrust is belangrijk in deze periode. Dit draagt bij aan een optimale concentratie en aan betere prestaties tijdens het leren en tijdens het maken van de examens.

 

Tip 8: Bied Praktische Hulp

 

Tijdens de examenperiode kun je je kind als ouder, naast emotionele en academische ondersteuning, ook praktische hulp bieden. Help je kind bijvoorbeeld bij het plannen van het examenrooster, zorg voor vervoer naar en van de examenlocatie en help bij het organiseren van benodigdheden zoals pennen, potloden en rekenmachines voor het examen. In een toch al stressvolle periode is het prettig voor je kind als het zich hier niet druk om hoeft te maken.

 

Tip 9: Verras je kind

 

Een kleine verrassing in de vorm van een presentje, een extra lekkere lunch of een ijsje tijdens het leren, kan je kind een flinke mentale boost geven. Je laat ermee zien dat je trots bent op je kind en dat je het welzijn van je kind belangrijk vindt. Het kan zelfs de motivatie van je kind tijdens het leren positief beïnvloeden.

 

Tip 10: Bied steun na de examens

 

Veel leerlingen vinden het prettig om na de examens na te praten over hun ervaringen, gevoelens en toekomstplannen. Bied een luisterend oor en steun je kind bij het nemen van beslissingen over vervolgopleidingen, carrièremogelijkheden en andere toekomstige stappen. Mocht je kind een herexamen hebben, ga dan nog even door met het bieden van academische, emotionele en praktische steun. Benadruk dat een herexamen positief is; het is immers een extra kans om toch te slagen! Jouw steun motiveert je kind om het beste uit zichzelf te halen! Mocht je kind het somber inzien, overweeg dan eens een examentraining, die geeft net dat extra steuntje in de rug, zodat je kind goed voorbereid en met een gerust gevoel het herexamen in kan!

 

Kortom, als ouder speel je een hele belangrijke rol bij de voorbereiding van je kind op het eindexamen. Je kunt je kind helpen om deze uitdagende en spannende periode succesvol te doorlopen door emotionele, academische en praktische steun te bieden. Zorg dat je erbent voor je kind, wees geduldig en moedig je kind aan. Samen kunnen jullie deze eindexamenperiode aan!

Datum 22 maart 2024

Copyright © 2024 • Vocus Onderwijs Algemene voorwaarden Privacyverklaring

Een moment geduld aub..
Jouw Winkelwagen De examentraining is toegevoegd.
Inschrijven Wachtlijst Schrijf je in voor de wachtlijst voor het volgende examen: